5 Smart tips voor langer schoenplezier

Ik houd van mijn loopschoenen. Voordat ik ze aan mijn voeten bind of beter gezegd in mijn hart sluit, zijn ze door een strenge selectie gegaan. Ze steunen me door dik en dun, we komen samen op de mooiste plekken en ik vind ze mooi. Met een gemiddelde van zo’n 17.000 stappen per dag, hebben ze dan ook heel wat te verduren. Toch gaan mijn loopschoenen minstens een jaar, zo niet twee jaar mee.

Hoe? Met deze 5 slimme tips heb jij ook lang plezier van je schoenen.

SmartTip 1: Maak je veters los bij het uittrekken

Veters zorgen voor een perfecte omsluiting van de schoen om je voet. Dat betekent meteen ook dat je ze bij het uittrekken van je schoenen eerst los maakt. Doe je dat niet, dan rek je de stiksels van het binnenwerk uit en verliest de schoen zijn pasvorm. Gebruik trouwens je handen om ze uit te trekken. Op de achterkant trappen is echt not done!

SmartTip 2: Laat je inlegzolen luchten

Loopschoenen zet je het liefst in een droge ruimte op gepaste afstand van de verwarming. Haal de inlegzolen half uit je schoenen, zodat ze kunnen luchten. Schimmels en nare geurtjes krijgen zo minder kans.

SmartTip 3: Meteen schoonmaken en afspoelen

Er is niets fijners dan over bospaden struinen. En ja, dan neem je vaak flinke klodders modder mee naar huis. Klop de schoenen meteen uit bij thuiskomst en maak ze schoon met een borsteltje en wat water. Haal de inlegzolen eruit en laat de schoenen half rechtopstaand drogen. Kranten of proppen papier zijn vaak niet nodig.

SmartTip 4: Wissel je schoenen af

Het is om verschillende redenen goed om meerdere paren schoenen te hebben. Ten eerste voorkomen verschillende biomechanische eigenschappen een eenzijdige belasting. Verder stellen verschillende trainingen en ondergronden verschillende eisen aan je schoeisel. Op de baan wil je snelle, responsieve schoenen aan, op de trails wil je een lekkere grip en bij de duurlopen wat meer comfort.

Je hebt de schoenen dus op verschillende dagen aan en zo krijgen ze ook de kans om te rusten en weer fris te zijn voor je volgende rondje. Uiteindelijk doe je met meerdere paren tegelijk, langer dan wanneer je de paren na elkaar zou verslijten. En heb je altijd een paartje achter de hand als je lievelingspaar versleten is.

SmartTip 5: Verwenbadje

Ook al onderhoud jij je schoenen goed, af en toe is een grondige schoonmaakbeurt nodig. Wassen in de wasmachine is geen goede keuze. Laat ze liever een nacht weken in een emmer met Biotex sop. De inlegzolen doe je er los bij. Maak vervolgens alles schoon en spoel goed na met schoon water. Knijp dan het ergste nat eruit, pak ze daarna in een strak netje met de zolen naar buiten en laat ze even centrifugeren. Droog ze in de buitenlucht en ze zien er weer uit als nieuw.

Heb jij nog goede tips? Deel ze met mij. Samen weten we meer!