Steunzolen voor kindervoeten, liever niet!

Hierboven zie je de prachtige voeten van mijn zoon Joep. Joep is 16 jaar en flink in de groei. Zoals je op de linker foto kan zien heeft hij lage mediale voetbogen. Sommige ouders maken zich ongerust als hun kind zo’n voeten heeft, Ook veel huisartsen vinden dit een reden tot ongerustheid. Ik hoor regelmatig dat ouders met hun kind bij de huisarts komen voor iets heel anders en dan doorgestuurd worden voor steunzolen.

Dat vind ik onrustbarend. Waarom?

Steunzolen zetten de voeten in een dwangstand die een natuurlijke ontwikkeling belemmert.

Het is net als met flaporen, blauwe ogen of blond haar. Je kind heeft zijn unieke DNA waarin alle specificaties van zijn lichaam zijn vastgelegd. Zo is het ook met lage mediale voetbogen.

Joeps voeten zijn niet te vergelijken met de slappe, doorgezakte voeten van een vijftig jarige. Die kunnen inderdaad serieuze klachten met zich meebrengen. In dergelijke gevallen kunnen steunzolen soelaas bieden, maar lang niet altijd. Vaak werken ze niet òf veroorzaken ze problemen hogerop in de bewegingsketen. Denk aan pijn aan je knieën, rug, schouders en zelfs hoofdpijn.

De situatie hier is echter geheel anders. Kindervoeten zijn volop in ontwikkeling. Hoe meer vrijheid kindervoeten krijgen, hoe krachtiger, soepeler en flexibeler ze gaan worden. En deze eigenschappen zijn precies datgene wat voetklachten op latere leeftijd voorkomt.

Wat kun je doen om een optimale ontwikkeling mogelijk te maken? Hieronder heb ik een aantal tips voor je;

  • Laat je (klein-)kinderen thuis zoveel mogelijk blootsvoets lopen of op anti-slip sokken
  • Geef het goede voorbeeld en trek zelf wat vaker je schoenen uit
  • Doe voetoefeningen en maak er een spelletje van; Op de tenen lopen, op de hakken lopen, op buitenkant van de voet, op de binnenkant. Pak kleine voorwerpen op met je tenen.
  • Probeer de tenen een voor een op te tillen
  • Loop samen een blote voeten pad (hier in de buurt kun je terecht in Brunssum en de Lieteberg)
  • Of maak er zelf een in je tuin (rechter foto)

Er is een eenvoudige test om te bepalen of de voeten van je kind ondersteuning nodig hebben; Laat je kinderen op de tenen staan en kijk of er een mooie voetboog ontstaat, zoals bij de middelste foto hierboven het geval is. Je ziet; de voetboog komt mooi op en is dus in aanleg aanwezig. Daarom is er absoluut geen reden tot ongerustheid.

Echter; Heeft je kind serieuze klachten aan bijvoorbeeld knieën of enkels die je niet kan verklaren, ga dan altijd samen even langs je huisarts.

Heb je vragen? Laat het mij weten!